Δείτε ορισμένα tips για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις
Η Μεγάλη Εβδομάδα και η κορύφωση του Θείου Δράματος πλησιάζει στο τέλος. Από το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, για την ακρίβεια μετά την περιφορά του Επιταφίου, όλοι θα επισκεφτούμε κάποιο ουζερί ή μεζεδοπωλείο για τα πατροπαράδοτα θαλασσινά. Ένα τραπέζι, που σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου νηστείας. Άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο τηρούμε τα έθιμα και προσπαθούμε να μην καταναλώνουμε τις ίδιες τροφές με τον υπόλοιπο χρόνο. Το Μεγάλο Σάββατο, η Ανάσταση του Κυρίου και το Πάσχα φέρνουν πια στο οικογενειακό τραπέζι το κρέας και την παραδοσιακή μαγειρίτσα.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν χαθεί το μέτρο και υποβάλλουμε τον οργανισμό σε κάποιο σοκ πρόσληψης τροφής και θερμίδων, ειδικά όταν κατά το προηγούμενο διάστημα τηρούσαμε τα της νηστείας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουμε ταλαιπωρηθεί μετά από τα οικογενειακά αυτά τραπέζια. Χρειάζεται επομένως προσοχή στην κατανάλωση των πασχαλινών εδεσμάτων και μέτρο για να περάσουμε όμορφα και να έχουμε να θυμόμαστε μόνο το τσούγκρισμα των αυγών, τα τραγούδια και τις χαρές της μέρας.
Ας δώσουμε ορισμένα tips για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις τις γιορτινές μέρες. Πρώτα από όλα αν ανήκετε σε ομάδες υψηλού κινδύνου, λόγω χάρη διαβητικοί, ασθενείς με υπέρταση ή καρδιαγγειακά νοσήματα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση των ζωικών λιπαρών που θα βρίσκονται εν αφθονία στο τραπέζι. Στην περίπτωση που έχετε νηστέψει αρκετά το προηγούμενο διάστημα, απαιτείται προσοχή στην κατανάλωση ειδικά της μαγειρίτσας το βράδυ της Ανάστασης. Ακόμα όμως και αν δεν είστε φανατικοί της νηστείας, καλό θα ήταν να έχετε το νου σας. Για παράδειγμα αν έχετε σκοπό να καταναλώσετε μαγειρίτσα το βράδυ, φροντίστε το μεσημέρι να φάτε κάτι ελαφρύ.
Την ημέρα του Πάσχα μπορείτε να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα, αν τα κρεατικά εδέσματα τα συνοδέψετε με πράσινη σαλάτα. Με αυτό τον τρόπο θα φάτε λιγότερο και προσεκτικότερα, αφού τα λαχανικά δημιουργούν αίσθημα κορεσμού και μας οδηγούν στο να καταναλώνουμε μικρότητες ποσότητες. Προσοχή χρειάζεται και στο αλκοόλ, αφού πέρα των θερμίδων δεν βοηθά ιδιαίτερα και στην διαδικασία της πέψης.
Σημαντικό δεδομένο που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι η αποφυγή κάθε είδους άσκησης, αθλοπαιδιάς ή εργασίας μετά το τραπέζι , όπως και την κατάκλιση. Χωνεύουμε καλύτερα ξύπνιοι και χαλαροί. Τελευταία επισήμανση έχει να κάνει με τα τρόφιμα των ημερών. Είναι συχνό το φαινόμενο να αυξάνονται οι δηλητηριάσεις την περίοδο αυτή. Το γεγονός αυτό συμβαίνει είτε γιατί τα τρόφιμα δεν είναι καλά, είτε γιατί τα συντηρούμε πλημμελώς, είτε γιατί δεν τα καθαρίζουμε επαρκώς. Ψωνίζουμε από εκεί που εμπιστευόμαστε, τρώμε εκεί που ξέρουμε και προσέχουμε όταν παρασκευάζουμε εμείς τα γεύματα.